Strony

20 maj 2015

Makaron z warzywami i sosem chilli


Kolejne szybkie danie obiadowe.
Przygotowanie go nie powinno
zająć więcej niż 20 minut:)

Składniki dla 3 osób:
200g makaronu chińskiego żółtego lub spaghetti
2 ząbki czosnku
250g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
1 szklanka groszku (może być mrożony)
60 g świeżego szpinaku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego wina
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sweet chilli

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu.
Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę oleju.
Dodać czosnek, pokrojone na plasterki pieczarki,
pokrojoną w paski paprykę i w plasterki marchewkę.
Smażyć razem 3-4 minuty. Dodać wino, groszek
i szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie. Wtedy
dodać sos sojowy, posiekany imbir i sos chilli.
Wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć 2 minuty.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, otworzyć lodówkę,w ziać co pod ręką i gotowe
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło naprawdę bardzo smaczne, ale nie dodałam wina (dzieci :) ), no i sosu chilli, bo takowego nie posiadam :) na pewno będę robiła częściej!

    OdpowiedzUsuń