Strony

2 paź 2015

Buraczki z papryką na zimę


U mnie w domu bardzo lubimy
buraczki do obiadu. W tym roku
postanowiłam zrobić na zimę
z dodatkiem papryki. Zimową
porą na pewno będą jak znalazł:)

Składniki:
6kg buraków,
6 czerwonych papryk
  5 cebul

Składniki na zalewę:
1 szklanka octu
  1/2 kg cukru
  4 łyżki soli

Buraki ugotować bez obierania do miękkości.
Ostudzić, obrać i  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Buraki wymieszać z papryką i cebulą.
Dodać ostudzoną zalewę i wymieszać.
Całość włożyć do słoików. Pasteryzować
 ok. 25 minut na małym ogniu. 

Przepis ze strony Przyślij Przepis.

2 komentarze:

  1. hmmm takiego połączeniu nie znam :/ uwielbiam każde z warzyw w tej sałatce i chyba sie nie powstrzymam i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń