Strony

25 lis 2015

Sos żurawinowy do mięsa


Bardzo prosty przepis na sos
żurawinowy do mięsa lub serów.
Ja uwielbiam go z kaczką lub indykiem.

Składniki na 1 słoiczek:
200g świeżej żurawiny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki wody

Żurawinę dokładnie umyć.
Do garnuszka włożyć
wszystkie składniki. Zagotować,
zmniejszyć gaz i  gotować 10-15
minut na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.
Przełożyć do słoiczka lub miseczki
i po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Jest dobry przez kilka dni. Można
go też podawać od razu po przygotowaniu.


2 komentarze:

  1. Polecam na kanapke z wędliną z indyka, serem brie, pomidorem i mixem sałat... mniammm a zapieczona mmmm niebo... :)

    OdpowiedzUsuń