![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA5JakQzA4MeLa8OiAtr7vp0VO2esJ6hDCQN8LQZV62RyR0ZRegQPuYLxqF9r8KQDNVnIAmcEs0H4paFRVNNxAZURDZqfz7_hsRIfQWIINj5kgRMbyqzoFeMnuIRBNnXlGngawQ4BLOQXt/s640/a+drodzowe+okulary.jpg)
Dzisiaj jeden z moich starszych
przepisów na bułeczki w kształcie
okularów ze śliwkami.
Składniki na ok. 25 sztuk:
500g mąki
30g świeżych drożdży
250ml letniego mleka60-70g cukru
1 jajko
60g masła1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy
śliwki (ok. 25 sztuk)
1 białko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
Składniki na kruszonkę:
125g mąki
60g cukru
60g masła
Wlać do mąki. Dodać cukry, jajko, sól i rozpuszczone masło.
Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż
podwoi swoją objętość (60-90 minut).
Po tym czasie ciasto znów krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać
paski o szerokości ok. 3cm i długości 30cm.
Następnie każdy zwinąć w wałeczek
i zawinąć do środka, tworząc ósemkę.
Spłaszczyć dłonią i w środki powkładać śliwki
(połówki lub cząstki, jeśli śliwki są bardzo duże). Posmarować ubitym z mlekiem białkiem
i posypać kruszonką z mąki zagniecionej z
cukrem i masłem (do kruszonki można dodać
pozostałe żółtko, dosypując jeśli
potrzeba troszkę mąki)
Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOPFrsGXA5Y2wurgZ3TGQDghJce5GZbwQt0DHGrEegrKmBypXIWwp5DMGdpkyFl0sdPnTYzgyWgNLLlQevoUXiEygi10ar9nhWK09hLgXHkiMpNSqlQ1V25Hb9k54GQ9zYBmH_rvg9znYn/s640/a+dro%25C5%25BCd%25C5%25BC%25C3%25B3we+okulary1.jpg)
Piec w nagrzanym do 190-200 stopni
piekarniku ok. 15-20 minut.
Po wystudzeniu można polać je lukrem
(dobrze smakuje, gdy dodamy kilka
kropli aromatu rumowego).
piekarniku ok. 15-20 minut.
Po wystudzeniu można polać je lukrem
(dobrze smakuje, gdy dodamy kilka
kropli aromatu rumowego).
o matko wszystko co zrobisz wygląda tak smakowicie
OdpowiedzUsuńale one ładne:-)
OdpowiedzUsuńmniamiiiiiiiii! :) lubię takie wypieki :) sama wczoraj też piekłam rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi - dziś wieczorem na blogu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:))
OdpowiedzUsuń