![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtllLPNXe9Lohtk-ymLss_DfkMOFuFn-o5HS_H61TQumFZIK9ydx4Li6usg6vgmqw_1mb24xhj_crBoF9PMMfA2JuxQfRe7ziO8AeXkU2_Uea-Aps4L261vvkmZcVt1-abnWpUVdb6NbzG/s640/a+bu%25C5%2582eczki+nowe.jpg)
U mnie znowu bułeczki:))
Niedługo zapomnę jak
smakują te ze sklepu.
Co mnie jednak nie martwi:)
Dzisiejsze z tej strony.
Zapewniam, że też bardzo smaczne;)
Składniki na 7 sztuk:
350g mąki pszennej
220 ml letniej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić razem
z cukrem w wodzie.
Dodać mąkę, olej i sól.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny
żeby wyrosło.
Po tym czasie ulepić siedem bułeczek.
Obtoczyć je lekko w mące.
Ułożyć na blaszce zachowując 2-3 cm odstępy.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia do
czasu aż piłeczki się ze sobą zetkną
(jak na fotce niżej).
Trwa to ok. 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEji-pyiL43EjuNEZi7L0yZI03MPrvp4g0ezHZSZmzLAye70P-VTVfME8ofSIQIEcCkaa5kM739leNhjuhEPDuZ9PQiBJaiYV9ygmGZXiTb_d_21Mg_y76jbDmrSaOLJm2alwYUyAtB6ghYb/s400/a+bu%25C5%2582+czran-bia%25C5%2582e1.jpg)
Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut.
Na dnie piekarnika można
umieścić naczynie z wodą
wtedy skórka wyjdzie chrupiąca.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPntAQP2jBB88O2lmvIgjuaSqux-nzrAB7jTV7ZzM6HDDwVNwfEb2Did5PZOLcXjarzbMHgth4_bvq1jH4zmqGMX79vAgsMaKmGAGOmcrD47Ea37WDRUjbFO4EouH6js_fv2lUHC3sq0fh/s640/a+bu%25C5%25823.jpg)
Ciasto się strasznie kleiło do dłoni więc dodałam więcej mąki ale generalnie bułeczki wyszły bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń