Strony

12 gru 2014

Babka makowa


Bardzo wilgotna babka makowa, którą
możemy właściwie upiec zarówno na Boże
Narodzenie jak i na Wielkanoc. 

Składniki:
5 jajek w temp. pokojowej
850g masy makowej z bakaliami
(może być z puszki)
125 g masła roślinnego w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 rozgniecione gozdziki

polewa czekoladowa
bakalie do dekoracji (u mnie skórka
z pomarańczy i limonki)

Oddzielić białka od żółtek
Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę.
Dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać po trochu masę makową.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy:
cynamon, gałkę i gozdziki. Białka ubić na sztywną
pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do dużej formy babkowej i piec
w 180 stopniach ok. 50 minut.
Babkę ostudzić i polać polewą czekoladową.
Udekorować bakaliami.
 

4 komentarze:

  1. Fajna odskocznia od tradycyjnej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babka :) Robiłam w tamtym roku i w tym też na pewno zrobię
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Prawie jak makowiec bez ciasta :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl

    OdpowiedzUsuń