Idealne do barszczu paszteciki z soczewicą
i grzybami. Bardzo prosty przepis
bo zawijane w ciasto francuskie (pod warunkiem
oczywiście, że ciasta nie robicie sami:)
Składniki na ok. 25 sztuk:
2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 L bulionu warzywnego
400g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 jajko + 1 do posmarowania wierzchu
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
suszony tymianek
natka pietruszki
ok. 2 łyżki sezamu (niekoniecznie)
Do garnka wlać bulion i dodać soczewicę.
Gotować aż będzie miękka (ok. 20 minut),
odsączyć ją na sicie i ostudzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i startą
na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Smażyć razem aż troszkę zmiękną. Dodać
posiekany czosnek i pokrojone w drobną
kostkę pieczarki. Smażyć aż pieczarki
będą miękkie. Dodać musztardę. Dusić
całość ok. 5-10 minut (można podlać
niewielką ilością wody). Zostawić aż ostygnie.
W misce zmieszać ugotowaną soczewicę
oraz pieczarki z dodatkami. Doprawić
solą, pieprzem i tymiankiem oraz posiekaną natką.
Dodać jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie (ja używałam świeżego-mrożone
należy najpierw rozmrozić) rozwinąć.
Każde podzielić na dwie części wzdłuż ciasta.
Na środek nałożyć farsz, zrolować i zlepić końce (posmarować
końce ciasta zimną wodą w celu lepszego sklejenia).
Podobnie jak w TYM przepisie.
Pokroić na paszteciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem
i można posypać sezamem. Piec w nagrzanym do
200 stopni piekarniku ok. 15-20 minut na złoty kolor.
2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 L bulionu warzywnego
400g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 jajko + 1 do posmarowania wierzchu
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
suszony tymianek
natka pietruszki
ok. 2 łyżki sezamu (niekoniecznie)
Do garnka wlać bulion i dodać soczewicę.
Gotować aż będzie miękka (ok. 20 minut),
odsączyć ją na sicie i ostudzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i startą
na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Smażyć razem aż troszkę zmiękną. Dodać
posiekany czosnek i pokrojone w drobną
kostkę pieczarki. Smażyć aż pieczarki
będą miękkie. Dodać musztardę. Dusić
całość ok. 5-10 minut (można podlać
niewielką ilością wody). Zostawić aż ostygnie.
W misce zmieszać ugotowaną soczewicę
oraz pieczarki z dodatkami. Doprawić
solą, pieprzem i tymiankiem oraz posiekaną natką.
Dodać jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie (ja używałam świeżego-mrożone
należy najpierw rozmrozić) rozwinąć.
Każde podzielić na dwie części wzdłuż ciasta.
Na środek nałożyć farsz, zrolować i zlepić końce (posmarować
końce ciasta zimną wodą w celu lepszego sklejenia).
Podobnie jak w TYM przepisie.
Pokroić na paszteciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem
i można posypać sezamem. Piec w nagrzanym do
200 stopni piekarniku ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz