Włoskie ciasteczka pieczone na Boże
Narodzenie. Coś dla fanów
czekoladowo-kawowych smakołyków:)
Składniki na ok. 30 sztuk:
125g płatków migdałowych
165 g mąki
165g cukru
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1/2 cytryny
120 ml mocnej kawy
cukier puder do posypania
Migdały wyłożyć na blaszkę do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Zostawić do ostudzenia. Następnie je lekko
W misce zmieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon i
proszek do pieczenia. Dodać startą skórkę z cytryny.
Dodawać po trochu na środek ostudzoną kawę.
Zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części.
Z każdej utoczyć wałek o długości 25x2,5 cm.
Wałek spłaszczyć i pociąć na ok. 3 cm romby.
Ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia
zachowując odstępy. Piec około 15 minut
w 180 stopniach. Powinny być w środku miękkie
a na zewnątrz chrupiące. Gdy ostygną posypać pudrem.
ten dodatek płatków migdałowych to rewelacja!!
OdpowiedzUsuń