Strony

12 gru 2014

Schab na ostro


Bardzo aromatyczny schab, który
trzeba wcześniej marynować ale 
ten czas wynagrodzi nam na pewno
jego niepowtarzalny smak:)

Składniki:
1 kg schabu 

Składniki na marynatę:
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka chilli w proszku (ja dałam mniej)
3/4 szklanki oleju
5 łyżek octu białego winnego
5 łyżek pikantnego keczupu
5 łyżek soku z pomarańczy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku

Na marynatę cebulę drobno pokroić,
czosnek posiekać. Dodać resztę składników.
Dokładnie wymieszać i wrzucić do marynaty
schab. Włożyć do lodówki na całą noc lub dłużej.
Następnego dnia schab przełożyć do naczynia
żaroodpornego i zalać marynatą. Piec w 180-190
stopniach przez około 1,5 godziny. Schab 
wychodzi bardzo soczysty a sosik pyszny:)

*Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz