Strony

11 gru 2014

Ryba po grecku


Nie wiem jak to jest u Was ale u mnie
na stole w Święta nie może zabraknąć
ryby po grecku. Aż dziwne, że przepisu
nie było jeszcze na blogu:)

Składniki:
1 kg filetów z ryby np. dorsza
4 marchewki
2 pietruszki
3 cebule
kawałeczek selera
1 koncentrat pomidorowy 80g
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Do rondla
wlać troszkę oleju. Wrzucić cebule i
ją zaszklić. Dodać resztę warzyw.
Smażyć aż warzywa trochę zmiękną.
Wlać 1-1,5 szklanki wody i gotować
aż warzywa będą całkiem miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz 
przyprawy. Rybę przyprawić i 
usmażyć na patelni  na oleju.
Podawać z warzywami.

2 komentarze:

  1. U mnie na świątecznym stole też nie może jej zabraknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to razy chcialam zrobic rybe po grecku.... O ironio ! - we Wloszech nie moge znalezc korzenia pietruszki...Z korzeniem selera tez cieko bywa...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń