Pyszna, bardzo rozgrzewająca zupa
krem z kalafiora i pieczonej papryki.
Na zimne zimowe dni taka porcja
warzyw bezcenna:)
Składniki dla 3-4 osób:
2 średnie czerwone papryki
1 łodyga selera naciowego
biała część pora
1 średnia marchewka
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
750 ml bulionu warzywnego
1 listek laurowy
tymianek
sól, pieprz
1-2 łyżki śmietany
lub jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Papryki, przeciąć w połowie, wydrążyć
gniazda nasienne i wyłożyć na blaszkę
do pieczenia skórką do góry.
Piec w 180 stopniach około 20 minut lub
do czasu aż skórka zacznie robić się czarna.
Zdjąć z blaszki i włożyć do foliowego woreczka.
W tym czasie w garnku rozgrzać troszkę oleju.
Dodać pokrojonego w plastry selera, pora
oraz marchewkę. Smażyć razem około 3 minuty.
Zalać całość bulionem. Dodać podzielonego
na małe różyczki kalafiora, listek laurowy
i tymianek oraz sól i pieprz Gotować do miękkości
ok. 20 minut. Po tym czasie zestawić z ognia
i wyjąć listek laurowy. Z torby wyjąć paprykę
i obrać ją ze skórki. Paprykę pokroić
na mniejsze kawałki i dodać do zupy.
Całość zmiksować na krem. Dodać
śmietanę, wymieszać, doprawić jeśli trzeba.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Posypać natką pietruszki.
genialną konsystencję ma ten krem!
OdpowiedzUsuńŚwietna:)chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor. Smak zapewne również świetny. Do sprawdzenia:)
OdpowiedzUsuń