Zdrowy krupnik z dodatkiem
kaszy jaglanej a nie jęczmiennej.
Zakochałam się w jego smaku:)
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki kaszy jaglanej
sól, pieprz
ok. 1 L bulionu warzywnego
natka pietruszki
Do garnka wrzucić pora, startą
na tarce marchewkę, pietruszkę i selera.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalać gorącym bulionem. Kaszę opłukać
i dodać do zupy. Wstawić na gaz i gotować
do miękkości. Doprawić do smaku i
posypać natką pietruszki.
kiedyś wprost nie znosiłam krupniku,,ale to było dawno ,, :) teraz z chęcią go gotuje,zwłaszcza,że lubi go moja pociecha
OdpowiedzUsuńświetna zupa, kasza jaglana to jednak królowa kasz!
OdpowiedzUsuń