Bardzo szybkie bułeczki
na bazie serka wiejskiego.
Nie na drożdżach co prawda
ale smakują dobrze a najlepiej
pierwszego dnia.
Składniki:
200g serka wiejskiego
2 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki octu spirytusowego
1/2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka
W robocie kuchennym zmiksować
serek wiejski, jajka i cukier. W misce
zmieszać sodę z octem. Dodać do
mieszanki w robocie. Na końcu
dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Wszystko razem jeszcze raz zmiksować.
Wyjąć ciasto z robota i wyłożyć na
posypaną mąką stolnicę. Podzielić
na 8 części. Z każdej ulepić okrągłą
bułeczkę (Uwaga ciasto może się kleić!).
Bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia
wyłożonej papierem i piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut.
Wysunąć z piekarnika i wierzch posmarować
mlekiem. Piec jeszcze ok. 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz