Strony

14 wrz 2015

Flaczki z boczniaków


Flaczki z boczniaków robiłam
po raz pierwszy ale z pewnością
nie ostatni. Świetna alternatywa dla
 tradycyjnych lub nawet drobiowych:)

Składniki dla 4 osób:
50 dag boczników
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałeczek pora
kawałeczek selera
1L bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka i ostra papryka 
majeranek
2 ziela angielskie
1 listek laurowy

Bocznika pokroić w paski.
Marchewkę,  pietruszkę i selera 
 zetrzeć na tarce. Pora w krążki.
W garnku rozgrzać trochę oleju.
Wrzucić grzyby i warzywa.
Smażyć 5-10 minut. Zalać bulionem.
Dodać listek laurowy i ziele.
Gotować 30 minut. Doprawić
do smaku i posypać majerankiem.

2 komentarze:

  1. jestem strasznie ciekawa jak smakują ;) pięknie podane, bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój tato zrobił kiedyś "flaczki" z opieniek - w smaku jak prawdziwe flaczki, do tego moja ciocia zjadła cały talerz i nie zorientowała sie ze to grzyby :-D

    OdpowiedzUsuń