Flaczki z boczniaków robiłam
po raz pierwszy ale z pewnością
nie ostatni. Świetna alternatywa dla
tradycyjnych lub nawet drobiowych:)
Składniki dla 4 osób:
50 dag boczników
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałeczek pora
kawałeczek selera
1L bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka i ostra papryka
majeranek
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
Bocznika pokroić w paski.
Marchewkę, pietruszkę i selera
zetrzeć na tarce. Pora w krążki.
W garnku rozgrzać trochę oleju.
Wrzucić grzyby i warzywa.
Smażyć 5-10 minut. Zalać bulionem.
Dodać listek laurowy i ziele.
Gotować 30 minut. Doprawić
do smaku i posypać majerankiem.
jestem strasznie ciekawa jak smakują ;) pięknie podane, bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMój tato zrobił kiedyś "flaczki" z opieniek - w smaku jak prawdziwe flaczki, do tego moja ciocia zjadła cały talerz i nie zorientowała sie ze to grzyby :-D
OdpowiedzUsuń