Może niektórzy będą zaskoczeni,
że ogórki będą gotowane bo raczej
zjadamy je na surowo ale uwierzcie
w takiej wersji też smakują świetnie:)
Składniki:
1 mała pierś z kurczaka
1 mała cebula lub 1/2 większej
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Składniki na sos:
80 dag ogórków (u mnie gruntowe)
1/2 L bulionu warzywnego lub drobiowego
100g śmietany kremówki
1,5 łyżki musztardy
koperek ok. 1/2 pęczka
sól, pieprz
Mięso zmielić razem z cebulą.
Dodać jajko i bułkę tartą, doprawić
do smaku. Formować małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pulpety
i smażyć aż się zarumienią. Zdjąć z patelni.
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż ,wydrążyć
pestki np. łyżeczka i pokroić na plasterki.
Wrzucić na patelnię na tłuszcz, który
pozostał za smażenia mięsa.
Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu.
Wlać bulion i dusić jeszcze kilka minut.
Na końcu dodać śmietanę i przyprawić.
Zwiększyć gaz i gotować aż sos zgęstnieje.
Dodać pulpety i posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz