Kończą się wakacje i kończą się
już owoce letnie. To ostatnia okazja,
żeby zrobić bułeczki z jagodami na
zakończenie lata. Ja robiłam z przepisu,
który znalazłam w starych zbiorach mamy.
Składniki na ok. 12 sztuk:
3,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka+ 1 jajko do posmarowania wierzchu
3/4 szklanki letniego mleka
30 g drożdży
3/4 szklanki cukru
50g masła
szczypta soli
200g jagód
cukier puder do posypania
W mleku rozpuścić drożdże, dodać
1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Wymieszać, przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Oddzielić z jajek żółtka. Utrzeć je z cukrem (zostawić
dwie łyżki do jagód) i szczyptą soli.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do reszty mąki dodać wyrośnięty rozczyn,
utarte żółtka i pianę z białek. Wszystko
połączyć. Na końcu dodać rozpuszczone
masło. Ciasto dobrze wyrobić w razie
potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie
z ciasta uformować wałek o długości 50 cm.
Podzielić go na kawałki 2 cm. Każdy lekko
rozpłaszczyć i nakładać po 1,5 łyżeczki
jagód wymieszanych wcześniej z cukrem.
Zlepić końce i uformować okrągłe bułki.
Kłaść na blaszkę zlepieniem do dołu.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na 10-15 minut. Gdy podrosną posmarować
roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku z termoobiegiem
lub 190 bez termoobiegu przez 20 minut.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Z jagodami zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale pysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułki :)
OdpowiedzUsuńale jagodowe słodkości :) tylko po co tyle cukru? to niezdrowo. Lepiej użyć stewii, wtedy i kalorii nie ma i zdrowo jest. Ja używam Natusweet i sobie chwalę. I na pewno z bułeczkami tak upiekę dzieciakom do szkoły :)
OdpowiedzUsuń