Strony

14 sie 2015

Gazpacho andaluzyjskie


Upały nie ustają więc proponuję
dla ochłody zrobić sobie gazpacho
czyli pomidorową zupę na zimno
rodem z Hiszpanii.

Składniki na 4-6 porcji:
1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 kromki czerstwego białego
chleba bez skórki
sól, pieprz

Chleb piec w gorącym piekarniku
przez 5-7 minut nie dopuszczając
do zarumienienia. Pomidory -ja
obrałam ze skóry -pokroić na kawałki.
Do robota kuchennego włożyć pokrojona
 paprykę bez pestek (też można obrać ze skóry) i
zmiksować ją. Dodać pomidory, pokruszony
chleb, posiekany czosnek i oliwę.
Całość zmiksować. Dodać do zupy
100-150 ml zimnej wody. Doprawić
solą, pieprzem i cukrem. Wstawić  zupę do 
lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziła.
Podawać z pokrojonymi drobno warzywami:
ogórkiem, papryką, cebulą ( u mnie tylko
z oliwą bazyliową i listkiem bazylii).


*Przepis pochodzi ze strony

1 komentarz:

  1. Idealne na upały! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń