Kolejnym przepisem jest
mizeria na zimę. Z przepisu też
korzystam po raz pierwszy więc
na razie gwarancji nie daję:)
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1/2 kg cebuli
sól do smaku
Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1 płaska łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
Posolić i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Wymieszać i odstawić na 1 h.
Następnie odcedzić z soku. Zalewę
zagotować. Ogórki przełożyć do
słoików i zalać zalewą.
Pasteryzować 15 minut.
Przed podaniem mizerię odlać z
zalewy i dodać śmietanę.
*Przepis pochodzi ze strony:
** Z podanej porcji wychodzi
ok. 6 słoików po dżemie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz