Mam dla Was dwa nowe przepisy
na przetwory z ogórków.
Oba robiłam po raz pierwszy
więc na efekt końcowy trzeba
będzie chwilkę poczekać:)
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
9 szklanek zimnej wody
1/2 szklanki soli kamiennej
Składniki na zalewę:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1,5-2 szklanki octu 10%
Dodatkowo do każdego słoika:
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
2-3 plasterki surowej marchewki
Ogórki ze skórą pokroić w niezbyt
cienkie plasterki. Z 9 szklanek wody
i 1/2 szklanki soli zrobić roztwór.
Zalać nim ogórki i odstawić na 3 h.
Mieszać od czasu do czasu. Odcedzić
na durszlaku. Do każdego słoika wrzucić
przyprawy i marchewkę. Włożyć ogórki.
Zalewę zagotować i zalać nią ogórki.
Zakręcić i pasteryzować 8-10 minut.
*Przepis pochodzi ze strony
** Z tej porcji wychodzi 5-6 słoików
po dżemie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz