Witam po dość długiej przerwie.
Niestety wciąż nie mam u siebie na
komputerze dostępu do internetu
po jednej z letnich burz. Na razie
więc będę zmuszona korzystać z
cudzych co pewnie będzie się wiązało
z rzadszymi postami niestety.
Placuszki natomiast polecam na
letnie śniadanie chociaż w nadchodzące
upały nie wiem czy komuś będzie się
chciało stać przy patelni:)
Składniki dla 3-4 osób:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
ok. 1 szklanka jagód
Zmieszać ze sobą mąkę, proszek i cukier.
W drugiej wymieszać jajka, maślankę, mleko i olej.
Dodać mokre składniki do suchych i
wymieszać tylko do nawilżenia składników
czyli niezbyt dokładnie. Na patelni rozgrzać olej.
Kłaść po jednej łyżce na każdy placek.
Na każdy nałożyć troszkę jagód.Gdy ciasto zacznie
się ścinać odwrócić na drugą stronę i smażyć
na zloty kolor. Podawać z syropem klonowym.
Nigdy nie robiłam pancekes :)
OdpowiedzUsuń