Strony

14 sie 2015

Mizeria na zimę


Kolejnym przepisem jest
mizeria na zimę. Z przepisu też
korzystam po raz pierwszy więc
na razie gwarancji nie daję:)

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1/2 kg cebuli
sól do smaku

Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
 1 płaska łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
Posolić i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Wymieszać i odstawić na 1 h.
Następnie odcedzić z soku. Zalewę
zagotować. Ogórki przełożyć do 
słoików i zalać zalewą.
 Pasteryzować 15 minut.
Przed podaniem mizerię odlać z 
zalewy i dodać śmietanę.

*Przepis pochodzi ze strony:

** Z podanej porcji wychodzi
ok. 6 słoików po dżemie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz