Sezon śliwkowy w pełni więc dlaczego
by nie zrobić knedli z małą śliweczką
w środku. Dla śliwkomaniaków:))
Składniki na 12 sztuk:
700 g ziemniaków
1 duże jajo lub 2 mniejsze
150g mąki pszennej
50g kaszy manny
szczypta soli
6 śliwek węgierek
2-3 łyżki cukru
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
do temperatury pokojowej, obrać i przecisnąć
przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko,
sól, mąkę oraz kaszę manną.
Całość zagnieść i wilgotnymi dłońmi rwać po
kawałku ciasta. Rozpłaszczyć na dłoni i
położyć połówkę śliwki, posypać troszkę cukru
w miejsce po pestce i zlepić tworząc okrągłą kulkę.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować
około 3-4 minuty od momentu aż wypłyną.
Podawać z bułką tartą lub polane śmietaną.
pyszności:) takie obiadki lubie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze knedle robiłam właśnie z tego przepisu :) Nawet mój Mąż, który nie lubi owoców na obiad, zjadł ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń