Strony

2 wrz 2014

Knedle ziemniaczane ze śliwkami


Sezon śliwkowy w pełni więc dlaczego
by nie zrobić knedli z małą śliweczką
w środku. Dla śliwkomaniaków:))

Składniki na 12 sztuk:
700 g ziemniaków
1 duże jajo lub 2 mniejsze
150g mąki pszennej
50g kaszy manny
szczypta soli
6 śliwek węgierek
2-3 łyżki cukru

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
do temperatury pokojowej, obrać i przecisnąć
przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko,
sól, mąkę oraz kaszę manną.
Całość zagnieść i wilgotnymi dłońmi rwać po
kawałku ciasta. Rozpłaszczyć na dłoni i 
położyć połówkę śliwki, posypać troszkę cukru 
w miejsce po pestce i zlepić tworząc okrągłą kulkę.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować
około 3-4 minuty od momentu aż wypłyną.
Podawać z bułką tartą lub polane śmietaną.

4 komentarze:

  1. pyszności:) takie obiadki lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje pierwsze knedle robiłam właśnie z tego przepisu :) Nawet mój Mąż, który nie lubi owoców na obiad, zjadł ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń