Strony

15 wrz 2014

Jabłecznik na biszkopcie z galaretką


Wczoraj u mnie był dzień jabłkowy.
Na obiad schab z jabłkami a na deser
jabłecznik a la torcik z jabłkami.
Mam nadzieję, że do jedzenia polskich
jabłek nie muszę Was namawiać:))

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:
2 kg jabłek
120g galaretki cytrynowej, pomarańczowej
lub agrestowej
1 płaska łyżeczka cynamonu

Na biszkopt jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąki i proszek do pieczenia.
Wlać do okrągłej tortownicy (ja użyłam 24 cm
ale może być większa). 
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.Gdy ostygnie
przeciąć na dwie (można też trzy) części.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do garnka i podlać małą ilością wody.
Smażyć aż cała woda odparuje. Dodać cynamon.
Galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki wody.
Wlać do jabłek i odstawić aż wystygną.
Jabłkami przekładać biszkopt.
Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Jabłka bardzo fajnie nawilżą biszkopt.

5 komentarzy:

  1. Ja też ostatnio piekę mnóstwo ciast z jabłkami, Twoje wygląda pięknie:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie się zapowiada;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! *.*
    Z pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam na niedzielę i jest bardzo dobre ciasto.

    OdpowiedzUsuń