Strony

1 wrz 2014

Śliwki w occie


Po raz pierwszy robię śliwki w occie i 
dlatego wybrałam bardzo łatwy i 
szybki sposób. Jeden słoiczek
został już otwarty i myślę, że
wiele do zimy nie wytrzyma:)

Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 czubata łyżeczka gożdzików

Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem,
octem i przyprawami: cynamonem i gożdzikami.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestkę.
Układać w słoiczkach (ok. 350ml) i zalać 
ostudzoną zalewą. Następnie słoiki umieścić
w zimnym piekarniku. Ustawić temperaturę 120
stopni (grzanie góra-dół). Od momentu nagrzania
piekarnika słoiki mają się pasteryzować 12 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić 
słoiki do ostudzenia.


*Przepis znalazłam na stronie Przyślij Przepis
a jego autorką jest rena123.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię śliweczki occie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić koniecznie w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ładnie wyglądają.
    Ja robiłam śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie.
    Z chęcią wypróbuję ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń