Po raz pierwszy robię śliwki w occie i
dlatego wybrałam bardzo łatwy i
szybki sposób. Jeden słoiczek
został już otwarty i myślę, że
wiele do zimy nie wytrzyma:)
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 czubata łyżeczka gożdzików
Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem,
octem i przyprawami: cynamonem i gożdzikami.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestkę.
Układać w słoiczkach (ok. 350ml) i zalać
ostudzoną zalewą. Następnie słoiki umieścić
w zimnym piekarniku. Ustawić temperaturę 120
stopni (grzanie góra-dół). Od momentu nagrzania
piekarnika słoiki mają się pasteryzować 12 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić
słoiki do ostudzenia.
*Przepis znalazłam na stronie Przyślij Przepis
a jego autorką jest rena123.
bardzo lubię śliweczki occie :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić koniecznie w tym roku ;)
OdpowiedzUsuńAleż ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJa robiłam śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie.
Z chęcią wypróbuję ten przepis ;-)