Danie dla fanów karkówki ale także dla
wielbicieli warzyw. Taki mix, który
powinien przypaść do gustu każdemu:)
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cukinia
1 marchewka
1 cebula
zioła: majeranek, bazylia, oregano
sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry.
Posypać ziołami oraz solą i pieprzem.
Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Warzywa pokroić: marchewkę i cukinię na plasterki,
cebulę w piórka, papryki w paski.
Włożyć do miski i wlać 1-2 łyżki oleju.
Wymieszać i doprawić ziołami oraz solą
i pieprzem. Wyłożyć warzywa na mięso.
Podlać 1 szklanką wody, bulionu lub białym
wytrawnym winem. Piec pod przykryciem
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
ok. 1 godzinę. Pod koniec można odkryć naczynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz