Strony

7 wrz 2014

Powidła śliwkowe


Bardzo lubię powidła śliwkowe a te 
robione w domu są oczywiście najlepsze:)
Miałam też szczęści zrobić je z własnych
przywiezionych z działki ekologicznych śliwek.

Składniki:
1 kg śliwek węgierek
cukier (ilość wg. upodobania ja nie 
lubię zbyt słodkich więc nie daję dużo)
1-2 łyżki octu 10%

Śliwki umyć, usunąć pestki.
Wrzucić do garnka z grubym dnem i wlać
ocet oraz troszkę wody (ok. 2 -3 łyżki)
Ocet powoduje, że śliwki nie będą
się nam przypalały. Gotować na raty tzn.
pierwszego dnia 1-1,5 godziny i drugiego
taki sam czas aż cała woda odparuje
a śliwki się rozpadną. Pod koniec dodać
cukier (najlepiej wsypywać po troszku
i próbować). Wkładać do wyparzonych
słoików, zakręcać i stawiać do góry nogami.
Zostawić tak aż całkowicie ostygną.

1 komentarz:

  1. W tym roku po raz pierwszy robiłam powidła i wyszły bardzo smaczne muszę przyznać :) Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń