Dostałam jakiś czas temu opakowanie gotowego
maku. Tak sobie leżało bo zdecydowanie wolę
robić masę makową własnoręcznie.
Szkoda jednak było mi go wyrzucić więc zrobiłam
drożdżowe z makiem i kruszonką.
Składniki na ciasto:
440 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
szczypta soli
aromat migdałowy
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka zimnego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
900g gotowej masy makowej
(lub przygotowanej samodzielnie)
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać
1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać,
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki.
Dodać rozczyn, resztę cukru, jajka
w temperaturze pokojowej
rozpuszczone letnie masło, sól i aromat.
Całość wyrobić ręcznie lub hakami miksera.
Przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Gdy wyrośnie wyłożyć ciasto do blaszki
o rozmiarze 24x30 cm, na ciasto wyłożyć masę
makową. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut
żeby wyrosło. Z masła, mąki i cukru zagnieść
kruszonkę. Posypać ciasto. Piec w nagrzanym do
190 stopni piekarniku przez 30 minut.
uwielbiam ciasta drożdżowe! choć takiego z makiem jeszcze nie jadłam :) ale wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie żółciutkie! drożdżowe z makiem kocham ponad wszystko!
OdpowiedzUsuń