Strony

30 wrz 2014

Wafelki kajmakowe z dżemem


Dzisiaj mam dla Was również
 smakołyk  z lat dzieciństwa:)
 Pyszne wafelki przekładane masą
 kajmakową i dla złamania słodyczy
 kwaskowym dżemem.

Składniki:
250g wafli (7 arkuszy)
1 puszka gotowego kajmaku 
1 kwaśny dżem (wiśnia, porzeczka)
65g masła w temperaturze pokojowej

Masło zmiksować razem z kajmakiem.
Na pierwszy wafel nałożyć kajmak, drugi
posmarować dżemem, trzeci i czwarty kajmakiem,
kolejny dżemem i ostatnia warstwa ma być kajmakowa.
Całość włożyć na ok. 3 godziny do lodówki.
Dobrze jest je jeszcze czymś obciążyć.
Krajać na małe wafelki.
Najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień jak
wafelki zmiękną a masa się "przegryzie".


3 komentarze:

  1. <33333 pyszności, moje smaki z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajmak jest czymś co lubią dzieci, a starsi też. Ja skorzystałem z tego przepisu. Przełożyłem go fantazją śliwkową i dżemem ananasowym n/s z Pińczowa. Kajmak był wspaniały, wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna ,,chodzi'' za mną taki domowy, przygotowany przez siebie wafel :)
    Może w końcu się zmobilizuję :)))))

    OdpowiedzUsuń