Pamiętam takie jajka ze szkolnej stołówki
podawane z ziemniakami.
Fajnie było powrócić do tych lat
dziecięcych epoki komunizmu:)
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos musztardowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki zimnej wody
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę
i zasmażyć. Wlewać po trochu mleko zmieszane
z wodą ciągle mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Gdy powstanie gęsty sos dodać musztardę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać. Jajka obrać i podawać
razem z sosem i ziemniakami (lub pieczywem).
Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
*Na podstawie przepisu ze strony
Pamiętam to danie ze stołówki szkolnej, ale jakoś wtedy nie przepadałam za nim za bardzo :-)
OdpowiedzUsuńteż je znam ze stołówki, były pyszne ! dzięki za przepis, napewno kiedyś wypróbuję :) . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry ten sos musztardowy ale dobrze jest dodać ziele angielskie i listek laurowy.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry ten sos musztardowy ale dobrze jest dodać kilka sztuk ziela angielskiego i dwa listki laurowe.
OdpowiedzUsuń