Nie ma to jak domowy syrop malinowy
gdy na dworze jesienna lub zimowa plucha.
Składniki na 1,5 L:
1 kg malin
600g cukru
500 ml wody
sok z 1 cytryny
Maliny opłukać i odsączyć na sicie.
Następnie umieścić w garnku i wlać wodę.
Zagotować i gotować przez 5 minut.
Maliny przecedzić przez sito żeby
oddzielić czysty sok. Przelać sok do garnka
i dodać cukier oraz sok z cytryny.
Wstawić na gaz i od momentu zagotowania
gotować przez 10 minut mieszając.
Pod koniec zebrać z wierzchu piankę.
Gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek.
Postawić do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia.
* Żródło przepisu: TU
Uwielbiam domowe syropy owocowe!
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robiłam, ale dostałam wiśniowy! :)