Strony

14 lis 2010

Batony owsiane

Doskonałe na przekąskę
lub
zaspokojenie pierwszego głodu;))
Ja przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia,
że
zjadłam coś niezdrowego.
Przepis znalazłam na blogu "Mała cukierenka".
Zrezygnowałam tylko z sezamowego wierzchu.

Składniki:

100g masła 80g brązowego cukru
3 łyżki miodu 250g płatków owsianych
(u mnie górskich)
150g bakalii (orzechy, rodzynki,
owoce kandyzowane,

migdały, wiórki kokosowe itp.)

W garnuszku roztopić miód, masło i cukier.

Dodać płatki owsiane zmieszane z bakaliami.
Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do wyłożonej papierem
blaszki o bokach 20cm
(ja miałam troszkę większą).

Wierzch docisnąć zwilżoną ręka.

Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku
na złoty kolor.
U mnie trwało to ok. 15 minut.
Jeszcze ciepłą masę podzielić na batoniki.
Gdy wystygnie można
stawić
na trochę do lodówki.

2 komentarze:

  1. takie batony czesto kupuje sobie na przekaske do pracy...od dzis juz nie kupie...sama zrobie.

    OdpowiedzUsuń