Małe bułeczki smakiem przypominające pizzę.
Bardzo smaczne z czerwonym barszczem.
Przepis Ireny Sikory
Składniki na ok. 50 sztuk:
30g świeżych drożdży 2 szklanki mąki
(u mnie troszkę więcej poszło) 6 łyżek oleju
3/4 szklanki letniego mleka
duża szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
Składniki na nadzienie:
keczup lub sos pomidorowy
ok. 100g podsmażonych pieczarek
ok. 100g szynki
ok. 100g starego na tarce
żółtego sera
oregano, bazylia
Drożdże rozrobić z cukrem,
mlekiem i łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki,
olej, jajko i sól.
Wyrobić ciasto i ponownie odstawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i
rozwałkować na prostokąt 30x40 cm.
Rozkroić na dwa pasy.
Każdy posmarować keczupem.
Posypać ziołami.
Nałożyć pokrojoną szynkę, pieczarki i ser.
Zrolować wzdłuż dłuższego boku.
Brzeg posmarować wodą i mocno zlepić.
Roladki pokroić w 1,5 centymetrowe plastry.
Ułożyć na blaszce i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz