Co prawda do Świąt jeszcze ponad miesiąc ale nam
zachciało się pierniczków:)Przepis pochodzi z książki
B. Bytnerowiczowej "Ciasta domowe".
Jeszcze jedną ich zaletą - oprócz smaku-jest to,
że robi się je błyskawicznie.
Składniki na ok.35szt.:
1 jajko
100g cukru
150g powideł śliwkowych
300g mąki
2 łyżeczki przyprawy
korzennej do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ 1 łyżka wody Jajka utrzeć z cukrem.
Dodać powidła, mąkę, przyprawę oraz sodę
rozpuszczoną w 1 łyżce wody.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Rozwałkować na stolnicy na ok. 1cm.
i wycinać okrągłe ciasteczka.
Mój kieliszek miał średnicę 6 cm.
Piec w 180 stopniach 10-15 minut.
Po ostudzeniu można polukrować.
polukrowane.. najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuń