Strony

19 lis 2010

Ciasteczka a la pierniczki



Co prawda do Świąt jeszcze ponad miesiąc ale nam
zachciało się pierniczków:)
Przepis pochodzi z książki
B. Bytnerowiczowej "Ciasta domowe".

Jeszcze jedną ich zaletą - oprócz smaku-jest to,
 że robi się je błyskawicznie.  
Składniki na ok.35szt.:
 1 jajko
100g cukru
150g powideł śliwkowych
300g mąki
2 łyżeczki przyprawy
korzennej
do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
+
1 łyżka wody Jajka utrzeć z cukrem.
Dodać powidła, mąkę, przyprawę oraz sodę
rozpuszczoną w 1 łyżce wody.

Ciasto dokładnie wyrobić.
Rozwałkować na stolnicy na ok. 1cm.

i wycinać okrągłe ciasteczka.

Mój kieliszek miał średnicę 6 cm.

Piec w 180 stopniach 10-15 minut.

Po ostudzeniu można polukrować.


1 komentarz: