Dzisiaj znów truskawkowo.
Polecam babeczki z nadzieniem
truskawkowym i bitą śmietaną
zwieńczone truskawką:))))
Składniki na ok.16-18 szt:
113g masła w temp. pokojowej
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki maślanki
2-3 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy
ok.1/2 słoika dżemu truskawkowego
ok. 300-400g śmietany kremówki (30%)
śmietan fix lub żelatyna
truskawki do dekoracji
W misce zmieszać mąkę
i proszek do pieczenia.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku.
Następnie wsypywać mąkę na
przemian z maślanką.
Na końcu dodać sok z cytryny (aromat).
Ciasto nałożyć do foremki muffinkowej i piec
ok. 20 minut w nagrzanym do 180 piekarniku.
Wyjąć, ostudzić i zrobić po środku
każdej babeczki dziurkę.
Włożyć dżem truskawkowy.
Udekorować śmietaną i truskawkami.
ślicznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńsa urocze!!skubnelam sobie jedna;)
OdpowiedzUsuńPiękne, wyjątkowo urodziwe!
OdpowiedzUsuńmmm... wyglądają pysznie. jakiej śmietany użyłaś? ja jestem za śnieżką, nie trawie tych z "psikacza"...
OdpowiedzUsuńśliczne... naprawdę zachwycają :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)) Ja użyłam zwykłej kremówki 30%.
OdpowiedzUsuń