Strony

4 cze 2011

Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami


Dzisiaj znów truskawkowo.

Polecam babeczki z
nadzieniem
truskawkowym
i bitą śmietaną
zwieńczone
truskawką:))))

Składniki na ok.16-18 szt:

113g masła w temp. pokojowej
2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka cukru
4 jajka

3/4 szklanki maślanki
2-3 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy

ok.1/2 słoika dżemu truskawkowego
ok. 300-400g śmietany kremówki (30%)

śmietan fix lub żelatyna
truskawki do dekoracji

W misce zmieszać mąkę
i proszek do pieczenia.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku.
Następnie wsypywać mąkę na
przemian z maślanką.

Na końcu dodać sok z cytryny (aromat).

Ciasto nałożyć do foremki muffinkowej i piec
ok. 20 minut w nagrzanym do
180 piekarniku.
Wyjąć, ostudzić i zrobić po środku
każdej babeczki dziurkę.

Włożyć dżem truskawkowy.

Udekorować śmietaną i truskawkami.



 

6 komentarzy:

  1. sa urocze!!skubnelam sobie jedna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wyglądają pysznie. jakiej śmietany użyłaś? ja jestem za śnieżką, nie trawie tych z "psikacza"...

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne... naprawdę zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję:)) Ja użyłam zwykłej kremówki 30%.

    OdpowiedzUsuń