Taki torcik można zrobić z
okazji końca szkoły,
początku wakacji, przywitania
lata lub po prostu bo jest dobry.
Przepis powstał już bardzo dawno
i nawet z małymi modyfikacjami był
opublikowany w pewnej gazetce.
Wybaczcie, że nie ma przekroju
ale robiłam nie dla siebie:))
Składniki na biszkopt
tortownica 26cm:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
400g serka waniliowego homogenizowanego
200g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe (po90g)
Do dekoracji:
truskawki
galaretka truskawkowa
lub bita śmietana
Na biszkopt białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Ucierając oddawać olej oraz mąkę
połączoną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do tortownicy i
piec ok. 30 minut w 170 stopniach.
Na masę truskawki zmiksować na puree.
Do truskawek dodać serki, jogurt i cukier puder.
Galaretki rozpuścić w 300ml gorące wody.
Gdy ostygną wlać do masy.
Masę wylać na ostudzony biszkopt.
Odstawić do lodówki aż masa stężeje.
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać galaretką
lub ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwymarzony ma moje urodziny
OdpowiedzUsuńpyszność!! przepiękny! dziękuję za przepis!:)
OdpowiedzUsuńTo będzie głupie pytanie, ale co tam! Czym to ciasto jest ozdobione z boku, że tak pięknie wygląda? To bita śmietana? Ale jak zrobić żeby miała taki ładny wzorek?
OdpowiedzUsuńMiło mi, że torcik się spodobał:))
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o pytanie to zawsze chętnie odpowiem na każde:)Wzorek jest zrobiony z bitej śmietany za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Piękny!
OdpowiedzUsuńO jezu jaki piękny! Znalazłam w linkach koleżanki na fb. Siedzę w pracy i piję kawę, idealnie by pasował. Szkoda, że już nie ma truskawek..
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik, zrobiłem go na urodziny córki. Niestety musiałem użyć truskawek mrożonych z Pińczowa, bo sezon na nie trwa krótko. Wierzch ozdobiłem winogronami, na szczęście świeżymi. Dziękuję za przepis, który rozwiązał mój problem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń