Truskawkowego
szaleństwa ciąg dalszy:))
Dzisiaj muffinki na jogurcie
z truskawkami a przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki
na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej* (w oryginale 1 szklanka mąki razowej) 1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki rozpuszczonego
masła (ja dodałam olej)
1 szklanka pokrojonych truskawek
W misce zmieszać składniki suche
czyli mąkę, cukier i sodę.
W drugiej misce ubić składniki mokre
czyli jajka, jogurt i masło.
Do suchych wlać mokre i zmieszać
tylko do nawilżenia składników. Ciastem napełnić foremki do muffinek,
w każdą wcisnąć kilka truskawek,
posypać odrobiną brązowego cukru.
Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
*1 szklanka=250ml
Ilko, te muffiny są super! mam wielką ochotę, by po jedną sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)
chetnie sie poczestuje, gdyz wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńile w nich truskawek.. :) i ładnie się dobrały papilotki!
OdpowiedzUsuńmimo, że moje muffiny najczęściej mają "wyglądać", to oczywiście muszą równie dobrze smakować, dlatego jestem pewna, że "truskawkową porą" skorzystam z Twojego sprawdzonego przepisu - babeczki wyglądają znakomicie !
OdpowiedzUsuńwyszły bardzo dobre. polecam dodać banany i kawałki czekolady, a wszystkie dodatki przed dodaniem do masy wymieszać osobno z mąką - żeby nie było zakalca :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń