Strony

30 cze 2011

Chlebki pita z sałatką


Dzisiaj polecam przepis na chlebki
pita wypełnione
sałatką z kurczaka.
Na ten pomysł wpadłam już
jakiś czas temu ale używałam 
  chlebków kupionych tym
razem postanowiłam
upiec je
własnoręcznie i
nie
ma porównania:))


Składniki na chlebki
pita ok. 10-12 sztuk:
50g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłej wody 

  3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy


Składniki
na sałatkę
:
1 mała ugotowana pierś z
kurczaka
(może być z rosołu)
2 średniej wielkości pomidory

3-4 młode cebuli ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z pomarańczy

sól, pieprz

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody,  
dodać cukier i zostawić pod
przykryciem na ok. 10 minut.

Dodać mąkę przesianą z
solą,
resztę wody i oliwę.
Zagnieść gładkie ciasto i odstawić
do wyrośnięcia aż
podwoi objętość.
Następnie podzielić je na jednakowej wielkości kulki. 
  Każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem i
odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.

Piec ok. 10 minut w 230-250 stopniach.

Po upieczeniu lekko ostudzić i naciąć kieszonki.

W każdą kieszonkę nałożyć sałatkę.

Na sałatkę pokroić mięso i
pomidora w kostkę.
Dymkę ze szczypiorkiem w krążki.

Składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek
oraz majonez z sokiem. 
  Przyprawić do smaku solą i pierzem.


3 komentarze:

  1. podziwiam za wlasny wypiek pit, serio serio :) mila nowa oprawa graficzna... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję a chlebki to nic trudnego:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj.Świetne przepisy i fajne zdjęcia,(na pewno skorzystam) pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń