Bardzo proste i szybkie ciasteczka
smakiem przypominają trochę pierniczki.
W środku miękkie na wierzchu
chrupiące. Idealne na ostatnią chwilę
bo do jedzenia nadają się od razu.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych gozdzików
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1/4 szklanki oleju
2 łyżki mleka
skórka starta z pomarańczy-2-3 łyżeczki
Lukier:
2-3 łyżki soku z pomarańczy
ok. 1 szklanka cukru pudru
W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, kakao,
cynamon, gozdziki i proszek do pieczenia.
Dodać jajka, olej, mleko i skórkę z pomarańczy.
Dokładnie wymieszać, wyjąć z miski i zagnieść
gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię
i wstawić na 1/2 h do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3-4 części.
Z każdej utoczyć wałek, rozpłaszczyć i pokroić
w romby (dokładnie tak jak robimy kluski kopytka).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 10 minut. Wyjąć i zostawić aż całkowicie
ostygną. Składniki na lukier utrzeć. Smarować
każde ciastko lukrem. Zostawić aż lukier wyschnie.
* Z podanej porcji wyszło mi
30 sztuk małych ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz