Strony

5 gru 2015

Grissini dyniowe


Grissini czyli chlebowe paluszki z 
włoskim rodowodem. U mnie w wersji 
z dodatkiem puree z dyni.

Składniki na ok. 25 -27 sztuk:
1/2 kg mąki pszennej
12 dag świeżych drożdży
150g puree z dyni
170 ml wody
1 łyżeczka cukru 
50 ml oleju
1-1,5 łyżeczki soli

W 70 ml letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem.
 Do miski wsypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże.
Zmieszać i wlać resztę wody, puree dyniowe, sól i olej.
Wyrobić ciasto (ręcznie lub hakami miksera). Przykryć
i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na
1-1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na jednakowej
wielkości kawałki (po 30g). Lepić wałki o długości
20 cm i średnicy 1-2 cm. Ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem i piec 10-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz