Strony

10 gru 2015

Zupa pieczarkowa z komosą ryżową (Quinoa)


Szybka w wykonaniu wegańska zupa
pieczarkowa z dodatkiem komosy
ryżowej. Delikatna a jednocześnie
bardzo sycąca za sprawą kaszy.

Składniki dla 4 osób:
1 cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3-4 ząbki czosnku
400g pieczarek
1L bulionu warzywnego
1/2 szklanki komosy ryżowej
sól, pieprz
suszony tymianek 1-2 łyżeczki
2 liście laurowe

W garnku o grubym dnie zeszklić 
na 2 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę
lub plasterki marchewkę i selera.
Smażyć razem ok. 3 minuty. Dodać
posiekany czosnek, liście laurowe, 
tymianek i pokrojone w plasterki grzyby.
Smażyć kolejne 3 minuty. Wlać bulion
i dodać kaszę. Zagotować, zmniejszyć
gaz i gotować ok.20 minut. Doprawić
do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz