Strony

10 cze 2010

Torcik jogurtowy z truskawkami



Smaczny i lekki torcik jogurtowy. Idealny na upalne dni.

Składniki na biszkopt tortownica 23cm:
3 jaja
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
750ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
ok. 30dag truskawek (lub innych owoców)

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie pomału wlewać olej.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po jednej łyżce do masy.
Przelać do tortownicy i piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć na dwa placki.

Masa:
Jogurt utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.
Gdy ostygnie dodać do masy.
Na końcu włożyć pokrojone truskawki.
Masę przelać na biszkopt.
Przykryć drugim plackiem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.



2 komentarze: