Strony

24 cze 2010

Zupa buraczkowa



Prosta zupa z buraków, którą najbardziej lubi mój mąż.
Teraz najlepsza, bo z młodych warzyw.


Składniki:

2-3 młode marchewki
1-2 młode pietruszki
ok. 1/2 kg młodych buraków
  1 młoda cebula
  3-4 młode ziemniaki
ok. 1,2 L wody
mięso drobiowe np. udko, 2 skrzydełka( pałki)
lub bulion drobiowy

ziele angielskie listek laurowy
sól, pieprz


 ok. 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
świeży koperek

Mięso włożyć do garnka, zalać zimną
 wodą,dodać ziele angielskie i listek.
Doprowadzić do wrzenia.  
Przykręcić gaz i dodać starte na tarce
marchew, pietruszkę i buraki.

Ziemniaki pokrojone w kostkę i całą cebulę.
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec dodać przyprawy do smaku.

Śmietanę lekko posolić, zahartować zupą.
Dodać już po wyłączeniu gazu.
Na końcu posypać koperkiem.

4 komentarze:

  1. i ja lubię tą zupę. w pysznym kolorze.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszla całkiem smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. MI TEŻ WYSZŁA SUPER

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj poraz kolejny się za nia zabieram, ale od 2012 to jedyna buraczkowa jąką gotuje:)

    OdpowiedzUsuń