Strony

29 sty 2011

Świńskie uszka



Świńskie uszka (zwane też palmierami)
to bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego
z dodatkiem cukru.


Składniki: 
300g ciasta francuskiego 
ok.100g cukru kryształu

Ciasto francuskie jeśli mamy mrożone rozmrozić .
Na posypaną cukrem stolnicę wyłożyć ciasto.
Obracać kilka razy tak żeby na cieście
z każdej strony pozostało
jak najwięcej cukru.
Następnie ciasto zwinąć z dłuższych boków
do środka (ale nie mają się stykać).

Posypać jeszcze lekko cukrem.
Potem założyć jedno na drugie (patrz. fotka poniżej) 

 Wycinać ostrym nożem ciasteczka grubości ołówka.
Piec w nagrzanym do 200-220 stopni

piekarniku po ok. 10 minut z każdej strony.

2 komentarze:

  1. haha fajna nazwa,jeszcze nie slyszalam o takich ciasteczkach..fajne i latwe.

    OdpowiedzUsuń