Strony

21 sty 2011

Zrazy wieprzowe



Bardzo prosty przepis na zrazy z wieprzowiny
w pysznym sosie:)

Składniki na ok.4 osoby:
ok. 1/2kg schabu musztarda sól, pieprz
troszkę mąki
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego

2-3 ogórki kiszone
1 cebula -
u mnie czerwona
Schab pokroić na 1 cm plastry. Rozbić tłuczkiem.
Posypać solą i pieprzem.
Jedną stronę posmarować musztardą. Położyć pokrojone w słupki ogórki i cebulę.
Zwinąć i spiąć wykałaczką.
Zrazy obtaczać w mące.

Podsmażyć na złoty kolor na oleju.
Zalać 1-1,5 szklanki wody (lub bulionem).
Dodać koncentrat, rozmieszać.
Przykryć i dusić ok. 45 minut.
Gdy zrazy będą już miękkie dodać śmietanę.
Doprawić do smaku. Sos można zagęścić mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz