Strony

16 sty 2011

Ciasto makowe na kruchym spodzie



Zaległy przepis jeszcze
ze Świąt. 
Ciasto makowe z uroczą kratką na wierzchu:))
Przepis z gazetki "Przysmaki".


Składniki na ciasto:  
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 
 szczypta soli

Składniki na masę makową:
 
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 białka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Mak opłukać,
zalać wrzątkiem i gotować 20 minut.
Odcedzić i zmielić trzy razy.  
W garnuszku rozpuścić masło.
 Dodać mak, cukier, miód,
wiórki kokosowe
i rodzynki.
Smażyć przez 15 minut
ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywno.
Dodawać po łyżce do masy makowej.
Delikatnie wymieszać.
Foremkę 24x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z lodówki wyjąć ciasto.

1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować
i wyłożyć na dno blaszki.

Podpiec je w 180 stopniach ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i włożyć masę makową.
Z reszty ciasta uformować paseczki
i ułożyć na wierzchu ciasta.Piec dalej jeszcze ok. 25 minut.

2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda, a kratka faktycznie urocza:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam to ciasto bo wyglądało świetnie. Niestety coś poszło nie tak, bo mak się nie związał i sypie się z ciasta. Poza tym mocno za słodkie.

    OdpowiedzUsuń