Strony

12 sty 2015

Tatar ze śledzia


Muszę przyznać, że tatara ze śledzia 
jadłam po raz pierwszy. Myślę jednak, że
nie ostatni bo świetnie sprawdza się 
np. na Wigilii lub  Sylwestrze:)

Składniki:
4 filety ze śledzia
1 czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
4 marynowane grzybki
1 łyżka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
koperek 

1 ugotowane jajko (opcjonalnie)

Śledzie wcześniej namoczone w zimnej wodzie
pokroić w małą kostkę. Ogórki, cebulę i 
grzybki pokroić drobno. W miseczce wymieszać
majonez, musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz
pieprz i cukier. Wszystkie składniki wymieszać
i połączyć z sosem. Dodać posiekany koperek.
Podawać na ciemnym chlebie posypanym
startym na tarce o małych oczkach jajkiem.

* Przepis pochodzi z książki
 Anny Starmach "Pyszne 25".

2 komentarze:

  1. posypać startym czym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Startym na tarce ugotowanym jajkiem. Jest napisane.

    OdpowiedzUsuń