Strony

25 sty 2015

Tajskie chilli wegetarianskie z kaszą Bulgur


Bardzo szybki chilli ale tym razem bez mięsa.
Za to z dodatkiem kaszy Bulgur, która pochodzi
 z Turcji i jest bardzo popularna na całym Bliskim 
Wschodzie.  Jest nie tylko cennym zródłem błonnika
 ale też witaminy B oraz kwasu foliowego.
Dobra dla kobiet w ciąży i karmiących:) 

Składniki dla 4 osób:
1 niewielka czerwona papryka
1 niewielka żółta papryka
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki kaszy Bulgur
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszki mleka kokosowego
1 puszka pomidorów pokrojonych
lub przecieru pomidorowego 
sól, pieprz
limonka lub cytryna
kolendra lub natka pietruszki
Do garnka o grubym dnie dodać pastę curry,
kmin rzymski i 1 szklankę bulionu.
Wstawić na gaz i mieszać aż pasta się
dobrze rozprowadzi wtedy dodać resztę
bulionu oraz pokrojone papryki i opłukaną kaszę.
Zagotować i gotować razem ok. 10 minut.
Zmniejszyć gaz i dodać pomidory oraz  mleko
koksowe. Całość gotować ok. 10 minut aż
kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać skropione limonką lub cytryną i
posypane kolendrą lub natką pietruszki

2 komentarze:

  1. Piękne, kolorowe danie i na pewno obłędnie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń