Strony

27 sty 2015

Czarny makaron z tuńczykiem, cukinią i marchewką


Bardzo proste danie z czarnym makaronem a 
dlaczego czarny bo barwiony atramentem z 
kałamarnicy lub mątwy. Często podaje się go
 z owocami morza a u mnie z tuńczykiem:)

Składniki dla ok. 3 osób:
250g czarnego makaronu
1 mała cukinia
1 mała marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem
umieszczonym na opakowaniu.
Cukinię obrać i pokroić na pół plasterki,
marchewkę na paski. Na patelni rozgrzać
troszkę oleju. wrzucić marchewkę i cukinię.
Smażyć kilka minut aż zmiękną ale nadal
będą chrupiące. Dodać odsączone kawałki
tuńczyka i doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać makaron. Wymieszać.

2 komentarze:

  1. Fajny ten makaron, kojarzy mi się z czymś wyjątkowym bo taki przywiozłam sobie kiedyś z Rzymu. Z cukinią ekstra jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy polaczenie tunczyk + cukinia + makaron!
    A z czarnym makaronem jeszcze nie robilam...
    :)

    OdpowiedzUsuń