Strony

20 lis 2015

Zupa krem z zielonej soczewicy


W moim domu bardzo lubimy
zupy z dodatkiem soczewicy.
Zazwyczaj robię z czerwonej ale
dzisiejsza jest z soczewicą zieloną.
Tak dla odmiany:)

Składniki dl 4 osób:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
1L bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki zielonej soczewicy
1 puszka pomidorów 
2 łyżki oleju
sól, pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Dodać pokrojone warzywa: cebulą, selera,
 marchewki i posiekany czosnek.
Smażyć aż warzywa zmiękną ok. 10 minut
na średnim ogniu. Wlać bulion, opłukaną i
odsączoną soczewicę i pomidory.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
 aż soczewica będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Doprawić do smaku. Zmiksować na puree.

3 komentarze:

  1. Mmm palce lizać :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smillingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa i sycąca zupa to idealny posiłek na taką pogodę jak teraz mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię soczewicę i często dodaję ją właśnie do zup, ale zazwyczaj używam czerwonej;)

    OdpowiedzUsuń