Strony

5 gru 2014

Sałata z gruszką, orzechami i żurawiną


Bardzo lekka, kolorowa sałata z 
dodatkiem soczystej gruszki,orzechów
i słodkiej żurawiny. Czy może być
coś lepszego?

Składniki:
1 miks sałat (ok. 200g)
1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekan
1/3 szklanki suszonej żurawiny
2 średnie gruszki
można dodać ser gorgonzola -
jeśli lubicie

Składniki na sos:
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz

Sałatę włożyć do dużej miski.
Dodać pokrojoną gruszkę, orzechy
i sparzoną suszoną żurawinę.
Składniki na sos wymieszać.
Sałatę podawać polaną sosem
bezpośrednio przed jedzeniem.

2 komentarze: